Video Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sunmuş olduğunuz konu her ne kadar güçlü olursa olsun bunu estetik olmayan ve sıkıcı bir şekilde insanlara servis ederseniz başarı oranınız o kadar düşecektir. Bu yazımda sizlere insanların sıkılmadan izleyeceği videolar için neler yapılması gerektiğini anlatacağım.


Estetik Bir Görüntü

    Her ne çekersek çekelim ilk olarak estetik bir görüntü ortaya çıkarmamız gerekmektedir. Konumuzu belirledikten sonra sadece kameramızı o yöne doğru çevirip kayıt tuşuna basmamız yeterli olmayacaktır. Bu yöntem hem daha karışık bir görüntü hemde estetikten uzak kalacaktır. Bunun yerine konumuza göre bir kompozisyon ayarlayıp görüntü içinde kalacak alanların iyi ayarlanması gerekmektedir. 

    Bir kişiyi çekiyorsak o kişinin görüntü içinde net bir şekilde göründüğünden, arka planında görüntü akışını bozmayacak unsurların olmasına dikkat etmek gerekiyor. Kişinin kameraya çok yakın yada çok uzak olması yine doğru bir görüntü oluşturmayacağı için kişi ile kamera arasındaki mesafenin de çok iyi ayarlanması gerekmektedir.


Kamera Seçimi Nasıl Olmalı ?

İlk olarak Ara Güler'in "En iyi makine en iyi fotoğrafı çekseydi, en iyi daktiloya sahip olan da en iyi romanı yazardı." sözüyle başlamak istiyorum. Çünkü gerçekten çok büyük projeler yönetmiyorsanız (sinema filmi, tv dizisi vs.) ki onlar için bile her zaman ihtiyaç olmayan çok pahalı kameralara bizim ihtiyacımız yok. Bizim ihtiyacımız olan elimizdeki cihazların bizlere sunmuş oldukları özellikleri kullanmak yeterli olacaktır.

Özellikle de son zamanlarda çıkan çep telefonlarının kameraları çok fazla iş görür nitelikte. Bu cep telefonu kameraları ile bir çok işi rahatlıkla yapabilirsiniz. Eski kameralar ile de çok iyi iş çıkarabilirsiniz. Video kayıt için kullanacağınız cihazı daha doğru açılar ile daha doğru ışık ile ve biraz da montaj ile günümüz için çok yeterli olacak videolar çekebilirsiniz.

Aslında burada önemli olan konunuzun önemi ve sizin onu ne kadar karşı tarafa aktarabildiğinizdir. Bu yüzden siz konu hakkında ne kadar bilgi sahibi olursanız o kadar insanları videonuzda tutabilirsiniz. Tabi burada video içeriği de önemli diyalog şeklinde oluşturacağınız videolarda videodan çok sesin önemi daha çok ön plana çıkabilir. 

Bu yüzden kaliteli bir kamera yerine giriş sınıfı veya cep telefonu kamerası ile de çok kaliteli işler ortaya çıkarabilirsiniz.


Titreşimsiz Akıcı Görüntüler Elde Edin

Videolarını çekerken el titreşimi yada farklı zemin kaynaklı titreşimler video kalitesini olumsuz yönde etkileyen unsurlardır. Bunu önlemek için tripod kullanılabilir. Tripodlar üç ayağı olan (genel olarak) ve kayıt cihazınızı sabit tutmaya yarayan bir ekipmandır. Tripot ile berabar hep sabit bir görüntü elde edebilir hemde titreşimden kaynaklanan video hatalarını giderebilirsiniz. 

Eğer sabit değil de hareket halinde videolar çekmek istiyorsanız bunun için de Gimbal kullanabilirsiniz. Gimbal hareket halindeyken titreşimsiz videolar kayıt etmenize olanak veren ekipmanlardır. Siz yürüyerek hatta koşarak videolar çekebilirsiniz ancak gimbal üzerinde bulunan motorlar ve yapay zeka ile kameraya gelecek her türlü ani hareketi engelleyerek hareket halinde olsanız da akıcı videolar geçmenize olanak sağlayacakdır. 


Kamera Ayarlarınızı Kontrol Edin

Kamelarımızda bulunan Diyafram, İSO, Enstantane gibi ayarlar doğru şekilde ayarlayarak daha doğru görüntüler elde etmek mümkündür. Biz yapmasak bile otomatik modda kendi kendine bu ayarlar yapılmaktadır. Ancak kontrolü elimize almak her zaman bizim için daha etkili videolar ortaya çıkarmamızı sağlayacaktır.

Mesela arka tarafın daha bulanık olmasını istiyorsanız diyaframı kısabilirsiniz yada daha geniş alanların hepsini net şekilde görmek için diyaframı açabilirsiniz. Işığın yetersiz olduğu yerlerde İso değerleri ile ışığın şiddetini ayarlayabilirsiniz.

Yine dikkat etmemiz gereken bir diğer önemli nokta da çözünürlük konusu olacaktır. Video çekim öncesinde kullanacağınız çözünürlüğü ayarlamanız gerekmektedir. Video çektikten sonra eğer yüksek çözünürlükte videolarımızı çekmişsek sorun değil ancak düşük çözünürlük ile video çektiysek malesef bunu yüksetmemiz mümkün değildir. 

NOT: Daha düşük çözünürlüklü videoları yüksek çözünürlüğe göre ayarlayıp çözünürlük yükseltilebilir ancak bu sadece sayıların değişmesini sağlar. Video kaliteniz hala düşük çözünürlüğe göre kalitenizi belirler. 

Bakış Açılarına Dikkat Edin

Bakış açıları çekmiş olduğunuz videolarda etkiyi artıran unsurlardan birisidir. Alt genel açı ile çekmiş olduğunuz görüntüde çekmiş olduğunuz kişi veya nesneyi daha yücelterek çekerken, üst dar açı ile çekmiş olduğunuz kişi veya nesneyi daha önemsiz yada içine kapanık gibi duygular ile çekebilirsiniz.
Yakından makro çekimlerde ise şok etkisi yada konuya odaklanma gibi etkileri oluşturabilirsiniz. Tüm bu çekim açılarını ve daha fazlasını amacınıza uygun olarak çekerek daha sonra kurgu esnasında daha güzel sonuçlar elde edebilirsiniz.

Kompozisyon Oluşturun

Her ne kadar kurgu esnasında bir çok ayarlamayı yapabiliyor olsak da ilk olarak video çekerken kurguya uygun videolar çekmemiz gerekiyor. Kompozisyon oluşturmak, izleyicinin nereye bakacağına sizin karar vermenize olanak sağlar. Bunun içinde yine bakış açılarına , kamera ayarlarına dikkat etmeni yanı sıra göstermek istediğiniz unsurların daha dikkat çekici ve ekranda sizin belirlediğiniz (çekim ekranındaki çizgilere ve altın orana dikkat ederek) noktalara dikkatleri çekerek göstermek istediklerini daha çok ön plana çıkarabilirsiniz.

Önemli bir diğer etken de hikaye-konu şeçimidir. Hikayemizi-konumuzu önceden beliryelip çekimlerimizi ona göre yapmamız gerekmektedir. Çünkü rastgele bir şekilde çekim yaparsak insanlara neyi izleteceğiz? Bu yüzden önceden konumuzu belirletip ona göre çekimlerimizi yaparsak daha etkili sonuçlar elde edebiliriz.


Kamera Hareketleri Yapın

Bilindiği gibi videolar 2 boyutlu görüntülerdir ve bizler 3 boyutlu gibi görseller elde etmeye çalışarak daha gerçekçi videolar elde etmeye çalışırız. Kamera hareketleri ile yine kurgu esnasında müdahele edemeyeceğiniz anları çekim esnasında öncecen planlayarak daha etkili görüntüler elde edebilirsiniz. Sabit bir şekilde görüntü kaydetmenin yanında aşağı, yukarı, sağa, sola veya kombine hareketler ile daha heyecan verici ve dikkat çekici (buradaki amacımız hem sinematik görüntüler elde etmek hemde izleyicilerin odaklarının dağılmasını engellemek) görüntüler elde edebilirsiniz. Bunlara daha detaylı bakacak olursak;

Pan Hareketi: Kameranın yatay olarak yön değiştirdiği (sağdan sola yada soldan sağa) konunun devamının getirildiği veya olan konudan uzaklaşmak için yapılan kamera hareketidir. Birbiri ile ilişkili iki ayrı konuyu birleştirmek veya iki farklı konuyu göstermek için kullanılabilir. 

Tilt Hareketi: Pan hareketinden farklı olarak yukarı ve aşağı yönde hereket eden kamera hareketidir. Genellikle genel görüntüsü herkes tarafından bilinen objelerin daha detaylı şekilde göstermek için kullanılabilir. Kadraja sığmayan görüntüler de tilt tekniği ile izleyiciye tamamen gösterilebilir. Tilt hareketi göz süzmesi hereketi olarak da kullanılabilir. 
 
Pedestal Tekniği: Kemaranın aşağı yada yukarı giderken yerinin değiştiği harekettir. Tilt hareketinden farkı, tilk haretinde kamera sabit dururken pedestal hareketinde kamera ile birlikte hareket edilir. Normalde pedestal adı verilen büyük aletlerle yapılan bu hareket günümüzde gimbal ile de yapılabilmektedir. Genellikle destansı çekimlerde yada gerilim arttırmak için kullanılabilir. 

Dolly Hareketi: Bu harekette görüntümüz sabit kalırken kameranın bir ray üzerinde ileri veya geri gitme hareketidir. Yavaş veya hızlı olarak yapılabilir. Böylelikle dikkati bir bölge üzerinde toplamının yanı sıra gerilimi ve odaklanmayı da arttırır. Endişe duygusunu da bizlere aktarır. 

Truck Hareketi: Ray üzerinde hareket sağlanan bu teknik dolly tekniğinin aksine sağa yada sola doğru hareket etmektedir. Gerilim ve tansiyonu arttırmak, mekanı göstermek, yürüğen bir kişiyi takip etmek gibi amaçlarda kullanılabilir. 

Ark Hareketi: Dairesel kamera hareketidir. Bir konuyu ortalayarak etrafında kamera ile dönülmesi ile yapılır.  Bir konunun etrafında 360° dönülebilir. Genelde en heyecan verici sahnelerde kullanılır. 

Lens Üzerinden Yapılan Kamera Teknikleri

Mezopan Tekniği: Bir konudan başka bir konuya yapılan netlik değişimidir. Dikkatleri odaklamak istediğimiz alana netleştiririz ve diğer alanlar bulanık kalır. 

Zoom Tekniği: Çekim esnasında bulunan konunun konumu değiştirilmeden yakınlaştırarak veya uzaklaştırarak yapılan bir tekniktir. Dolly hareketine benzer ancak dolly hareketinde ray üzerinde kamera hareket ederken burada sadece lens ile yakınlaştırma yapılmaktadır.


Işık Her Şeydir

Dünyanın en iyi kamerasını bile kullansanız ışık yoksa hiçbir şey elde edemezsiniz. Bildiğimiz gibi kameraların hepsi ortamda var olan ışığı kendi objektifine çekerek görüntüyü oluşturur. Eğer bulunduğumuz ortamda ışık az ise video kalitesi oldukça düşecektir. Bunun için alabileceğimiz bazı önlemler bulunmaktadır.

Bu önlemlerin en doğalı doğal ışık olan güneştir. Gündüz vakti çekeceğiniz videolar akşam çekeceğiniz videolardan daha net görünecektir. Bu yüzden gündüz vakti dış çekimler yapmak sizin için doğru karar olacaktır. 

İllaki iç çekim yapmamız gereken durumlar varsa burada da mecburen ilave ışık kaynaklarına ihtiyacımız vardır. Softbox'lar burada bizim yardımımıza koşan en önemli ışık kaynaklarıdır. Piyasada ihtiyaca göre oldukça çeşitli şekilde üretilen bu softbox'ları sizde kendi ihtiyacınına göre seçebilir ve kullanabilirsiniz. Birden fazla ve farklı renklerde ışık veren softbox kullanımı sizler için daha şık görüntüler oluşturabilecektir. 

Işık  kaynağı alırken yüzünüzü yada çekeceğiniz nesnelerin çok fazla yada çok az ışık almamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. İhtiyaca göre ışık kullanmak her zaman daha güzel sonuçlar ortaya çıkaracaktır.


Ses Olmadıktan Sonra Neye Yarar?

İyi bir videonun olmazsa olması sesdir. Sesler veya konuşmalar videoyu izleyen başlıca unsurlardır. Hiçbir video ses olmadan etkisini karşıya yansıtamaz bu yüzden ses kayıt cihazlarımıza bu bağlamda önem vermemiz gerekmektedir

Aslında yine burada cep telefonu mikrofonları (kulaklık değil telefonun kendi üzerinde bulunan mikrofon) oldukça iş görür vaziyettedir. Son zamanlarda çıkan cep telefonları ile mikrofon ihtiyacınızı yeterli  olacak şekilde karşılayabilirsiniz. 

Bir diğer en çok kullanılan seçenek ise yaka mikrofonları olacaktır. Yaka mikrofonları ile daha net sesler kayıt edebilirsiniz. Hem de sürekli hareket halinde iseniz sesinizin de gidip gelmesini engelleyecektir. 

Sabit masa başında videolar çekiyorsanız bir diğer seçenek de masa üstü mikrofonlar olabilir. Bu mikrofonlar da güzel ses kayıtlar yapabilirler. Yaka mikrofonundan ziyade sabit durduğu için sizin de biraz sabit durmanızda fayda olacaktır. Bir diğer yandan da sürekli mikrofon tak çıkar derdi olmayacak. Bunları göz önünde bulundurarak sizde tarcihlerinizi belirleyebilirsiniz. 

Ekipmanları Kontrol Edin

Her ne kadar kendimizi hazır hissetsek de bazen tam iş ortasında birden bütün emekleriniz boşa gidebilir. Bu yüzden her zaman projelerinize başlamadan önce ekipmanlarınızı kontrol etmek gerekmektedir. 

Kontrol etmemiz gereken ilk ekipmanımız pil ve bataryalarımız. Yola çıktıkran sonra bir anda bataryalarımız biterse elimiz boş dönebiliriz. Yada yanımızda harici mikrofon götüreceksek yada laptop götüreceksek önce bataryaları kontrol edip imkanımız da varda sarj cihazlarını yanımıza alarak yola çıkabiliriz. 

Bir diğer önemli olan ekipmanımız ise SD Kartlarımız. Yanımıza yetersiz kapasiteli yada eksik hafıza kartı alırsanız daha sizin konunuz bitmeden yeterli alan bittiği için projeniz yarım kalabilir. Bu yüzden yeterli depolama alanınızın olduğundan emin olun. Ekran kaydı alacaksanız da yine kullanmış olduğunuz cihazınızda yeterli disk alanının olduğundan emin olun. 

Dış çekim yapacaksanız yanınızda bir çanta ile birlikte gitmeniz faydalı olacaktır. Gerekli bütün ekipmanlarınızı yanınıza alırsanız ani gelişen durumlara daha çabuk müdahale edebilirsiniz. 

Tripot yada gimbal da yine ihtiyaç halinde kullanacağınız ekipmanlardan birisidir. Bu yüzden bunların da fiziksel durumlarının iyi olduğundan emin olmak sizin için yeni süprizlerin önüne geçecektir. 










Yorumlar